Opis
Keiko Matcha Soshun je novejša in modernejša različica matcha čaja. Čajevce le delno prekrijejo s ponjavami – kabuse cha. Ker za mletje uporabijo moderne keramične mline, lahko zmeljejo tudi stebelca lističev. Končni izdelek je bolj svež in ne toliko oksidiran, barva je svetlejša. Čaj vsebuje več čreslovin, teanina in vitamina C. Lističe obirajo sredi aprila. Čaj je izrazito mehkega in sladkega okusa. Uporabljamo ga predvsem za tradicionalno pripravo matcha čaja. Splošno in priprava
Vsebuje malo kofeina, vendar tako kot vsi zeleni čaji vsebuje tudi aminokislino L-teanin, ki poskrbi za sproščajoč občutek in hkrati poveča sposobnost koncentracije. Ko pijemo matcha čaj, dejansko zaužijemo zelene lističe in s tem toliko več antioksidantov, mineralov in vitaminov, ki so prisotni v zelenem čaju. Priprava matcha čaja je zelo zanimiva. Za pitje se uporablja posebna, večja skodela (chawan), zraven je dobro imeti še metlico iz bambusa (chasen), da lahko enakomerno in učinkovito zmešamo napitek. Za doziranje uporabljamo posebno žličko iz bambusa (chashaku), dobra pa bo seveda tudi navadna čajna žlička.V skodelo damo zvrhano dozirno žličko čaja, nato pa čez vlijemo 1- 1,5 dl vroče vode , ki naj ima približno 80°C. Z metlico najprej počasi razpustimo čaj, nato z zelo hitrimi gibi v obliki črke W na sredini skodele mešamo tako dolgo, da dobimo napitek enotne zelene barve z mehko peno na vrhu. S ponavljanjem postopka boste kmalu našli pravo razmerje čaj – voda, ki je najbližje vašemu okusu.