Izdelki v akciji

Vaša nakupovalna košarica

Kontaktirajte nas

Košarica
 0,00
Dr. Christopher Vasey: PO NATUROPATSKO (Kako se razstrupiti, najti kakovostno prehrano in vzpostaviti kislo-bazično ravnovesje)

Dr. Christopher Vasey: PO NATUROPATSKO (Kako se razstrupiti, najti kakovostno prehrano in vzpostaviti kislo-bazično ravnovesje)

 19,90 z DDV

Namen te knjige je prikazati različne vidike naturopatije. Avtor osvetli osnove, na katerih je zgrajena (teoretični okvir), in opiše, kako lajša trpljenje bolnih (praktična uporaba). Najti je treba takšno zdravo pamet, dejansko tam, kjer je od nekdaj bila: v srčiki vélikih zdravstvenih nasvetov za vse čase in v zdravstvenih tradicijah, ki daleč nazaj izvirajo iz legendarnega učenja Sumercev in Esenov.

Ni na zalogi

Vam je izdelek všeč in bi ga želeli deliti?

Opis

Namen te knjige je prikazati različne vidike naturopatije. Avtor osvetli osnove, na katerih je zgrajena (teoretični okvir), in opiše, kako lajša trpljenje bolnih (praktična uporaba).

Najti je treba takšno zdravo pamet, dejansko tam, kjer je od nekdaj bila: v srčiki vélikih zdravstvenih nasvetov za vse čase in v zdravstvenih tradicijah, ki daleč nazaj izvirajo iz legendarnega učenja Sumercev in Esenov. Načini zdravljenja, ki jih uporabljajo v ajurvedi, domorodci iz Amerike, Kitajci in Tibetanci, prav nam zahodnjakom pa je na mero Hipokratova plemenita filozofija. Najbrž pa je najbolj osupljivo, da vse tradicije temeljijo na istih osnovah, v popolnem nasprotju z univerzalnimi zamislimi pa je bila zasnovana samo alopatska medicina, institucionalizirana zahodna oblika, ki prevladuje v današnjem svetu.

Kaj imajo potemtakem vse tradicije skupnega? Preprečevati je bolje kot zdraviti, poučevati je bolje kot delovati, posamezniku položiti odgovornost za zdravje v njegove lastne roke pa je bolje kot prevzemati nadzor. Druge skupne značilnosti so še: obravnavanje celotnega organizma ima prednost pred simptomom; ponižno in spoštljivo je treba biti povezan z zakoni zdravega življenja; delo z energijskimi procesi regeneracije in samodejnega zdravljenja pa ima prednost pred verovanjem v učinkovitost zdravil. Na kratko, celovit program.

Naturopatija je pred nekaj več kot stoletjem v Združenih državah Amerike in pred sedemdeset leti v Evropi postala veda, ki ponuja drugačno medicino, v kateri tisti, ki deluje, najprej in v prvi vrsti poučuje o zdravju, nadvse uspešno obravnava vse kronične, takoimenovane funkcionalne bolezni, izkaže pa se tudi v preventivi in kakovosti življenja. Vendar pa to ne pomeni, da je naturopat samo še eden izmed mnogih, ki delujejo na področju naravne medicine, v katero uvrščamo tudi fitoterapevte in homeopate. On ostaja v svojem bistvu dejansko tisti, ki dela z zdravjem, tako kot alopatski zdravnik v bistvu dela z boleznijo. Ali si je v teh časih mogoče zamisliti idealen sistem javnega zdravja – morda po zgledu integrirane medicine, ki deluje v nekaterih delih Združenih držav – v katerem alopatski zdravnik, zdravilec naravne medicine in naturopat s svojim delom drug drugega prijazno dopolnjujejo v vzdušju popolnega medsebojnega spoštovanja, vse za dobrobit bolnika?

Naturopatija je zasnovana na principu vitalne energije telesa. Kombinira prakse, ki izhajajo iz zahodne tradicije in temeljijo na desetih naravnih vidikih zdravja: prehrana, dovolj vode v telesu, psihologija, telesne vaje, dihanje, rastline, refleksologija, svetlobna terapija, manualne in energijske tehnike. Namen vsega tega je ohraniti in vzpostaviti kar najboljše vsesplošno zdravje in kakovost življenja posameznika tako, da se mu telo samo od sebe regenerira po naravni poti. Christopher Vasey je zvest tej zamisli in spisal pomembno povezovalno delo, saj se na tako malo straneh ne da zlahka potegniti skupaj bistva veščin naturopatije in njene koristne uporabe.

V tem delu z radostjo ponovno odkrivamo bistvo ključnih točk petih stebrov, ki jih je imel v čislih Hipokrat in vsi drugi evropski učitelji (Sebastan Kneipp, Paul Carton, Henri Durville, Pierre Valentin Marchesseau, André Roux) in severnoameriški učitelji (Benedict Lust, John H. Tilden, Henry Lindlahr, BernarrMacfadden, Bernard Jensen), ki so: serologija, znanost o telesnih tekočinah in njihovih nepravilnostih (presežki, pomanjkanje in blokade); vitalizem, proučevanje naše sebi lastne vitalne energije in njenih neprecenljivih sposobnosti (homeostaza, regeneracija, samozdravljenje); preventiva, ohranjanje naše povezanosti z naravo in celostni življenjski slog; vzročnost, načrtno iskanje prvotnega vzroka simptomov, ki se vedno vrne ne samo v stanje tekočin, ampak tudi v energijsko stanje, kar pomeni psihologijo, duhovnost ali ekologijo; in holistični, celostni pristop k človeškemu bitju in njegovemu odzivu na okolje.

Christopher Vasey v knjigi čisto konkretno razlaga, kako naturopati s svojimi prijemi ne skušajo zadušiti simptomov, ampak raje poskrbijo za izločanje strupov, zaradi katerih zbolimo. Vse bolezni izvirajo iz neuravnoteženega oziroma disfunkcionalnega biološkega terena, kar se zgodi, ko se v telesu notranje celično okolje zamaši zaradi odpadnih snovi oziroma ko mu primanjkuje ključnih hranil, vitaminov in mineralov. Vasey v tem vodniku, kako po naturopatsko ozdraveti, pokaže, kako se da odstraniti strupe iz telesa s pravilno prehrano in prečiščevanjem iz telesa. Pokaže nam, kako ključno je kislo-bazično ravnovesje za ohranjanje najboljšega energetskega naboja in razloži, kako jemati naravne dodatke, s katerimi lahko nadomestimo hranila, ki jih telesu primanjkuje.

Vasey verjame, da imamo največ zaslug za lastno zdravje v svojih lastnih rokah. V knjigi vsakomur razumljivo opisuje, kako z naturopatskimi prijemi ponovno priti do dobrega zdravja. V berljivi, čudoviti knjigi nam ponovno razkriva osnovne skrivnosti prvobitnega telesnega ustroja in nas vodi v praktično razumevanje zdravljenja presnove in transformacije.

IZ VSEBINE – KAKO SE RAZLIKUJETA TRADICIONALNO IN NATUROPATSKO ZDRAVLJENJE?

Naturopatija si je za cilj zastavila zdravje in dobro počutje, vendar v okviru popolnega in resničnega priznavanja naravnih in bioloških zakonov, ki so mnogokrat čisto preprosti in stvar zdrave pameti: kako se najbolje prehranjevati, svobodno dihati ter skrbeti za telo in izločanje, kakor je predvidela narava? Kako poskrbeti za čim boljši spanec, vitalnost in libido? Kako si napolniti baterije z naravnimi elementi – zemljo, vodo, zrakom in s svetlobo?

Zakaj bi morali skrbno ločevati čas, ko smo dejavni, in čas, ko počivamo? Kako lahko očistimo in regeneriramo celično okolje v telesu? Kako lahko trošimo, ne da bi postavili na kocko virov, ki nam jih nudi naš planet?

Naturopati v svojem bistvu dejansko ostajamo tisti, ki si dajemo opravka z zdravjem tako, kot se alopatski zdravnik v bistvu loteva bolezni. Bi si mogli v teh časih zamisliti idealen sistem javnega zdravstva – morda po zgledu integrirane medicine, kakršno poznajo v nekaterih delih Združenih držav Amerike –, v katerem alopatski zdravnik, zdravilec naravne medicine in naturopat drug drugega prijazno dopolnjujejo v vzdušju popolnega medsebojnega spoštovanja, vse za dobrobit bolnika?

Francosko združenje za naturopatijo (FENAHMAN) zagovarja stališče, da je naturopatija osnovana na načelu vitalne energije telesa, kombinira pa prakse, ki izhajajo iz zahodne tradicije in temeljijo na desetih naravnih vidikih zdravja: prehrani, dovolj vode v telesu, psihologiji, telesni vadbi, dihanju, rastlinah, refleksologiji, svetlobni terapiji ter manualnih in energijskih tehnikah.

Marsikdo meni, da se naturopatija od alopatske medicine razlikuje samo po zdravilih naravnega izvora (ki jih najdemo v naravi – zdravilna zelišča, hidroterapija itn.), ki jih uporablja in ki so torej drugačna od »kemičnih«, ki nastajajo v laboratoriju. Se pa naturopat in alopat razlikujeta še po nečem: naturopat na bolezen gleda popolnoma drugače kot alopat.

Naturopati torej ne počnemo istega z drugačnimi sredstvi, ampak nekaj popolnoma drugega in s popolnoma drugačnimi sredstvi. Ciljem zdravljenja vlada popolnoma drugačna logika. Kakšna pa?

S pričujočo knjigo vam želim predstaviti različne vidike naturopatije, vam razkriti, na čem sloni (teoretični okvir) in opisati sredstva, s katerimi lajšamo trpljenje bolnikov (praktična uporaba).