Izdelki v akciji

Vaša nakupovalna košarica

Kontaktirajte nas

Košarica
 0,00
Kako uporabljati mokso in zeliščne grelne blazinice?

Kako uporabljati mokso in zeliščne grelne blazinice?

Kako uporabljati mokso in zeliščne grelne blazinice?

V našo ponudbo smo dodali tudi Zeliščne grelne vrečke, ki iz telesa, podobno kot moxa, odstranjujejo presežek vlage in hladu, krepijo telo ter delujejo tudi protibolečinsko!

Njihova uporaba je več kot blagodejna v mrzlih in vlažnih dneh, koristijo pa nam lahko celo tudi poleti.

Zeliščne grelne vrečke izhajajo iz tradicionalne kitajske medicine, kjer se uporabljajo v protibolečinski terapiji in pri izpodrivanju prekomerne vlage in hladu iz telesa, kar povzročimo predvsem z neprimerno prehrano (na prvem mestu škodljivcev so mlečni izdelki) in v poletnih mesecih dodatno še s klimo!

Uporaba zeliščnih grelnih blazinic:

Pozimi in jeseni

Blazinice vam pomagajo pri ohranjanju vitalne energije, saj po tradicionalni kitajski medicini le ta uhaja, ko nas zebe in imamo mrzle predele telesa. Če imate mrzlo trtico ali ledveni predel (potipajte z roko), si namestite zeliščno grelno blazinico na ta predel, da vas bo grela in preprečevala uhajanje energije skozi mrzle predele. Če ste zmrzljiv tip človeka in vas rado zebe (običajno so to ledvični morfološki tipi, kot jih imenujemo v tradicionalni kitajski medicini) uporabljajte zeliščno grelno blazinico na ledvenem delu (še posebej, če imate mrzle roke/dlani in/ali noge), sicer pa se odlično obnese tudi med smučanjem, pohodi, sprehodi v mrzlih dneh itd. Takrat jo imate lahko na ledvenem predelu, v žepih, da vam greje roke itd.

Jesen (in tudi zima) sta že sama po sebi polna vlage, ki lahko vstopa v naše telo, z neprimerno prehrano (mlečni izdelki in moka), pa se presežek vlage v našem telesu še poveča. Nastopi lahko kašelj, bronhitis, ciste, miomi … presežek vlage pa se lahko kaže tudi kot bolečine po telesu. V tem primeru pomaga moxa terapija in uporaba zeliščnih grelnih vrečk.

Tudi starostnikom, ki jih rado zebe, lahko zeliščne grelne vrečke izjmeno pomagajo pri ohranjanju toplote.

Poleti in spomladi

Največ vlage in mraza poleti v naše telo vnesemo z uporabo klime. Klima našemu telesu ne paše, v nas vnaša mraz in moti prilagajanje telesa na poletne temperature. To se lahko kaže z različnimi težavami, med drugim tudi z bolečinami (predvsem v sklepih). Zelišča, ki se nahajajo v grelnih blazinicah imajo izredno grelno moč, obenem pa delujejo protibolečinsko in predele telesa, kjer jo uporabimo, tudi razvlažijo. Njihova uporaba je zelo blagodejna in večinoma vsem zelo paše. Zeliščne grelne blazinice nas lahko grejejo tudi do 3 dni (odvisno od stanja presežka vlage posameznika).

Boleče menstruacije in druge bolečine

Zeliščne grelne vrečke se odlično, res odlično obnesejo tudi pri bolečih menstruacijah (prav vse punce v OrCi smo popolnoma navdušene nad njimi!) in, ker je blazinica dovolj majhna a učinkovita, se lahko z njo tudi nemoteno gibate. V tem primeru jo namestite na predel bolečine (abdominalni ali ledveni predel). Odlične so tudi pri bolečih sklepih (tudi kroničnih), težavah s sinusi in določenih drugih težavah, ki jih najdete opisane tu. Zeliščne grelne vrečke obenem tudi stimulirajo cirkulacijo krvi in pretok Qi energije.

Več o grelnih vrečkah in njihovi uporabi, najdete zapisano tukaj: Zeliščne grelne vrečke.

Zeliščne grelne vrečke so na voljo v naši spletni trgovini. 

Moxa – zelišče za 100 bolezni!

Moxa izvira iz tradicionalne kitajske medicine, kjer se moxanje, skupaj z akupunkturo, uporablja za različne težave, za protibolečinske in druge terapije. Takrat, s tradicionalno moxo, ki se precej dimi in ima močan vonj, moxamo posamezne akupresurne oz. akupunkturne točke, glede na težave, ki jih imamo.

Bolj evropska oz. naturopatska različica uporabe moxe pa je, ko le to uporabljamo za razsluzevanje telesa, dovajanje energije organom in krepitev imunskega sistema. Obstajaja zeliščna moxa, ki nima skoraj nič dima in vonja, a vseeno svoje delo opravi odlično, obenem pa se jo lahko uporablja tudi v notranjih prostorih. 🙂

Kako deluje moxa?

Ena od odličnih lastnosti moxe je zagotovo ta, da jo lahko uporabljamo pri odraslih, otročkih in starostnikih, da je zelo neinvazivna in 100% naravna, rezultati pa so zelo občutni, predvsem pri ljudeh, ki imajo v sebi veliko sluzi in vlage, ob seveda sočasno spremenjeni prehrani iz katere izločimo mlečne izdelke, pšenico in sladkor, saj vse to ustvarja veliko sluzi, katera obremeni naše telo in organe (sinuse, pljuča, jajčnike, maternico itd.).

Če nobenega od teh izdelkov ne uživate, kljub temu pa imate v sebi veliko sluzi, obstaja možnost, da imate v stanovanju veliko vlage, saj tudi ta ustvarja sluz, ali pa ste v preteklosti pojedli precej izdelkov, ki zasluzujejo in je ta nakopičena sluz ostala v vas. Ena od možnosti je, poleg prehrane in vlage v telesu tudi uporaba zdravil in/ali izpostavljenost stresu, saj to vodi v oslabljen imunski sistem in posledično kopičenje sluzi, saj stanje bakterij v telesu ni v ravnovesju.

Da ne bo pomote, je treba povedati, da je v našem telesu vedno prisotna sluz, ki je dobra in jo potrebujemo. Težave nastanejo takrat, ko je te sluzi preveč in nam le-ta lahko začne povzročati različne bolezenske težave; sinuzitis, bronhiolitis, težave z zanostvijo, šibek imunski sistem in drugo. Ko telo razsluzimo presežka sluzi in organom dovedemo energijo ter izboljšamo prekrvavitev telesa, težave izginejo in počutimo se veliko bolje. To velja tako za majhne otročke, kot odrasle in starostnike.

Istočasno se svetuje, da ze zraven krepi imunski sistem z dobrimi probitoki, ki naselijo v črevesje, sedež našega imunskega sistema, dobre bakterije, ki nas varujejo pred vdorom patogenih bakterij, virusov in klic, ter obilo zdrave prehrane in svežega zraka.

Kako nam lahko moxa pomaga?

Moxa telo predvsem razsluzi in okrepi, okrepi imunski sistem, organe pa prekrvavi in ogreje ter s tem dovaja toploto in energijo v telo. Kadar nas na primer zebe ali imamo hladen določen predel telesa (mnogokrat to lahko opazite, tudi pri otrocih, na ledvem predelu oz. nad trtico), takrat tam zgubljamo energijo in to ni dobro. Ta predel vedo zaščitimo, da ne bo hladen in nam energija ne bo uhajala. Tudi, ko moxate, lahko z drugo roko z otipom preverite, kje je koža hladna in kje uhaja energija.

Moxanje pomaga pri številnih težavah. Moxamo lahko če imamo težave s sinusi (npr. sinuzitis), pljuči (pljučnice, bronhitisi …), ušesi (vnetja …), endometriozo, miomi, cistami, učinkovita je tudi pri urogenitalnih težavah, težavah z mehurjem, jajčniki in prostato, menstruacijo, PMS-om. Uporaba se svetuje tudi pri težavah z zanositvijo, saj je lahko eden od razlogov tudi zasluzenost jajčnikov in/ali maternice oz. manjko energije v tem predelu.

Kako in na katerem predelu telesa izvajajo moxanje?

Uporaba pri odraslih

Tradicionalna kitajska medicina izvaja moxanje po akupresurnih točkah, moxo pa lahko uporabljamo tudi tako, da moxamo predel, kjer so težave. Če so težave v pljučih, moxamo zadaj na hrbtu, med lopaticami, predel pljuč (prosite nekoga, da vas moxa, saj sami tja ne boste dosegli) ali predel med prsmi, če so težave z jajčniki in maternico, moxamo tisti predel trebušne votline.

Glave in predela sinusov po tradicionalni kitajski medicini nikoli ne moksamo!

Kadar želimo prodreti do največ organov hkrati oz. želimo okrepiti imunski sistem na splošno in specifične težave niso tako izrazite, pa se svetuje, da se moxa točko prvega hranjenja, torej naš popek. Skozi popek bo namreč energija prodrla do vseh naših organov in največ jo bo odteklo prav v predel, ki izgublja in potrebuje največ energije. Če energijo potrebujejo ledvice, jo bo največ steklo v ledveni predel, če so to jetra, k jetrom … takrat torej moxamo predel popka.

Predel popka moxamo tako, da damo v popek najprej žličko soli, prižgemo moxo (opisano v nadaljevanju) in najprej segrevamo popek, dokler ne bo sol rahlo vroča (mora biti prijetno vroča, ne prevroča). Nato se s središča segretega popka počasi premaknite navzven in moxajte predel okoli popka in trebušno votilino a pri tem pazite, da se popek ne ohladi. Ko se začne ohlajati, se vrnite in ga moxajte toliko časa, da se ponovno ne segreje. Če imate težave z menstruacijo, miomi, cistami … moxajte tudi predel jajčnikov in maternice.

Če imate v telesu veliko sluzi, vlage in hladu, lahko postane sol v popku mokra, moxa pa se vam lahko med samim moxanjem tudi ugaša, zato imejte ob sebi ogenj, da jo prižgete nazaj. Moxanje se izvaja 20 minut oz. vse dokler vam je le to udobno in prijetno. Ko boste moxali preko popka, boste krepili imunski sistem in vse vitalne organe.

Moxanje urogenitalnega predela oz. predela jajčnikov in maternice, pa se toplo priporoča vsem ženskam, ki želijo zanositi, saj zasluzeni jajčniki in maternica, nimajo dovolj prekrvavitve in kisika in je zato zanositev težje mogoča.

Uporaba pri otrocih

Otroke kot rečeno nikoli ne moxamo na golo kožo, temveč na njih vedno pustimo oblačilo, majčko, da jih slučajno ne spečemo. Zelo male otročke moxamo le predel na hrbu, med lopaticami.

Kako uporabljamo moxo?

Moxo prižgemo in smo pozorni, da cigara moxe zažari (lahko o tudi malce popihamo, da hitreje zažari). Bodimo pazljivi, da nas ne speče, saj je zelo vroča. Ob sebi imamo pepelnik, kamor ves čas moxanja, skrbno otresamo pepel, ki bi nas, če pade na golo kožo, močno spekel. Ko je moxa vroča in žareča, pričnemo z moxanjem željenega predela. Z moxo se nikoli (!) ne dotaknemo kože, temveč se ji približamo na nekaj centimetrov in s hitrimi gibi zapestja (vrtečimi/krožnimi ali gor-dol ali levo-desno) premikamo moxo po predelgu, ki ga želimo okrepit in razsluzit. Če gibi ne bodo hitri, bo moxa spekla, kljub temu da se ne bo dotaknila kože. Če vam je občutek na nekaj centimetrov prevroč, povečajte razdaljo in/ali hitreje premikajte/vrtite moxo nad kožo. Med prsti jo boste verjetno najlajžje držali tako, da jo primete s palcem, kazalcem in sredincem ali da jo držite kot nalivno pero. Razen pri otrocih, ko moxanje izvajamo čez majčko, torej ne na golo kožo, da slučanjo ne pade kakšen ogorek, ki bi jih spekel, se svetuje, da se na odraslih moxanje izvaja na goli koži (a poudarjam, brez direktnega kontakta s kožo!).

Željeni predel moxamo, dokler se le ta ne segreje oz. minimalno 20 minut. V tem času bomo že začutili tudi, kako vročina moxe udarja nazaj, v predel roke, s katero moxamo.

Kdaj uporabiti moxo?

Moxa terapija se lahko izvaja in se celo priporoča izvajati celo leto oz. kadarkoli v letu, ko nastopijo težave. Če imate težave s presežkom sluzi, se moxajte, ne vezano na letni čas. Za preventivo ali še močnejšo krepitev, pa je izvajanje moxa terapije še posebej priporočljivo ob enakonočju, ki nastopi meseca marca in septembra, ter vsako polno luno. Takrat en dan moxanja šteje kot 3 dni.

Uživajte v moxanju!

VIR: Diana Vlahinič, TCM – Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine I. in II. stopnje 

Vse informacije in opisi na straneh spletne trgovine www.znanje-narave.si in elektronskih novicah, so zgolj informativnega značaja in nikakor niso namenjene kot nadomestilo za nasvete osebnega zdravnika ali drugega zdravstvenega osebja, prav tako ne morejo biti nadomestilo za ustrezno zdravstveno pomoč, zdravniško diagnozo ali zdravniški nasvet saj niso izrecno potrjene s strani zdravstvenih organov.

Izdelki in trditve o posameznih izdelkih v elektronskih novicah in v spletni trgovini www.znanje-narave.si, niso bili ocenjeni s strani državnih inštitucij in niso namenjeni za zdravljenje ali preprečevanje bolezni. Tekstovni opisi posameznega izdelka (prehranska dopolnila) so zgolj informativne narave in niso bili potrjeni s strani Evropskega inštituta za varnost hrane (EFSA).

V primeru, da jemljete še kakšna zdravila in druga prehranska dopolnila, svetujemo, da se pred kombiniranjem le teh posvetujete s svojim zdravnikom.

 

Napiši komentar